Chleb jest podstawą kuchni niemalże w każdej kulturze. Trudno jest wyobrazić sobie śniadanie lub lunch bez kromki pysznego pieczywa. W ostatnim czasie chleb zyskał złą sławę za sprawą mody na odrzucenie glutenu. Jak się okazuje, gluten jest całkowicie bezpieczny dla osób, które nie cierpią na jego nietolerancję.
Nie warto zatem wierzyć w dietetyczne mity i odrzucać produkty, które nam służą.
Jak funkcjonują współczesne piekarnie?
Aby mieć pewność co do jakości danego pieczywa, powinniśmy przyjrzeć się temu, w jaki sposób funkcjonuje piekarnia, w której się zaopatrujemy. Niestety wiele piekarni, które nastawiły się na generowanie jak najwyższych zysków, postanowiło obniżyć jakość swoich wyrobów, zastępując pewne składniki tańszymi odpowiednikami.
Warto zatem dowiedzieć się jakie produkty i akcesoria piekarnicze są używane do wyrobu pieczywa w naszej ulubionej piekarni. Może nas to utwierdzić w przekonaniu, że spożywamy naprawdę wartościowy produkt, lub zniechęcić do dalszego zaopatrywania się w pieczywo w takim miejscu.
Pieczenie chleba w domu
Jeśli nie jesteśmy pewni jakości i składu kupowanego przez nas chleba, możemy oczywiście spróbować upiec go samodzielnie.
Nie jest to tak trudne, jakby się mogło wydawać i co najważniejsze – kompozycja składników zależy włącznie od naszych upodobań. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby raz na jakiś czas wypróbować całkiem nowy przepis z coraz to bardziej wyszukanymi dodatkami. W kwestii wypieku chleba ogranicza nas jedynie wyobraźnia.