W ostatnich latach wiele osób wraca wspomnieniami do kuchni swojego dzieciństwa czy młodości i próbuje odtworzyć ulubione smaki. Jedną z najpopularniejszych potraw obiadowych w okresie Polski Ludowej były właśnie smażone kotlety z mortadeli.
Przygotowywane szczególnie chętnie ponieważ ta wędlina była tania, stosunkowo łatwo dostępna i pożywna. Odpowiednio przyrządzone kotlety stanowiły zaś smaczny posiłek i alternatywę dla tradycyjnego mięsnego obiadu.
Chociaż czas PRL nazywamy dziś słusznie minionym zaś w sklepach możemy kupować, co tylko nam się zamarzy, coraz częściej z sentymentu, chęci wspomnień lub zwyczajnej ciekawości przygotowujemy dania, które kojarzą nam się z okresem socjalizmu czy nieśmiertelnymi barami mlecznymi. Czas na kulinarny powrót do przeszłości – czas na smażone kotlety z mortadeli!
Kotlety możemy zjeść z takimi dodatkami jak chleb, ziemniaki lub ulubiona kasza.
Składniki na smażone kotlety!
Do przygotowania tego posiłku będziemy potrzebować takich składników jak: cztery plastry mortadeli – powinny być odpowiednio grube, żeby powstały z nich dobre kotlety, dwa jajka, pół szklanki bułki tartej, łyżkę masła oraz olej niezbędny do smażenia.
Jak przygotować smażone kotlety?
Przygotowanie kotletów zacznij od wbicia jajek do talerza i wymieszania ich tak aby uzyskać masę o jednolitej konsystencji. Na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej z masłem.
Przygotuj mortadelę: usuń osłonkę, poszczególne plastry wędliny wymocz w jajku, obsyp bułką tartą, ponownie wymocz w jajku i wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż przez kilka minut na średnim gazie ale uważaj, żeby ich nie przypalić. Kotlety powinny być usmażone na złoty kolor. Smacznego!