W ostatnich latach wyraźnie wzrosło zainteresowanie dietą bezglutenową, traktowaną jako alternatywa wobec tradycyjnego sposobu żywienia.
Dieta eliminująca gluten stosowana jest nie tylko przez pacjentów z celiakią, czy nietolerancją glutenu, ale także przez osoby nie cierpiące na żadne schorzenia. Z roku na rok rozrasta się rynek żywności bezglutenowej.
Gdzie kryje się gluten?
W diecie bezglutenowej niezbędne jest wyłączenie produktów, w których skład wchodzą takie surowce jak: pszenica, jęczmień, żyto i zanieczyszczony nimi owies. Normy Unii Europejskiej określają, że za żywność bezglutenowa uznaje się produkt, w którym ilość glutenu jest mniejsza niż 20mg na kg produktu, lub taki, który jest naturalnie pozbawiony glutenu.
Należy podkreślić, że gluten jest wykorzystywany jako dodatek lub substancja wypełniająca w różnorodnych produktach spożywczych, m.in. w nabiale, mięsie i jego przetworach, przyprawach, suszonych owocach. Jednym z problemów stosowania diety bezglutenowej, jest fakt, że gluten bywa dodawany do najdziwniejszych produktów i ukrywany pod przeróżnymi nazwami.
Producent żywności może mieć na myśli gluten, gdy na liście składników umieszcza: białko pochodzenia roślinnego, skrobia warzywna, białko zbożowe, syrop skrobiowy, słód, wypełniacz zbożowy, skrobia modyfikowana itp. Serwis www.kcal.pl podkreśla, że obecnie istnieje obowiązek informowania o obecności glutenu i większość producentów rzetelnie opisuje skład produktów.
Jak zbilansować dietę eliminacyjną?
Jakość diety bezglutenowej jest uwarunkowana zawartością składników odżywczych. Prawidłowo zbilansowane odżywianie eliminujące gluten opiera się na bazie skrobi pszennej bezglutenowej, kukurydzy, ryżu, owsie, amarantusie, quinoa i miłce abisyńskiej. U osób stosujących dietę bezglutenową mogą wystąpić niedobory niektórych witamin i składników mineralnych.
Najczęściej niedobory dotyczą witaminy D i witamin z grupy B (B9 i B12) oraz wapnia i żelaza. Częstym problemem jest także mniejszy niż zalecany udział węglowodanów w dziennym menu. Bezpieczna żywność bezglutenowa oznakowana jest symbolem przekreślonego kłosa.