Do przygotowania tego tortu potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto – 8 dużych jajek, 1 o 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 łyżki octu, szczypta soli; na krem – 350 g serka mascarpone, 1000 ml śmietanki 30%, 5 czubatych łyżek cukru pudru, 155 g wiórków kokosowych, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3 opakowania śmietan fix’u, puszka ananasów; do nasączenia – 200 ml syropu z ananasa (z puszki), 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; na dekorację – wiórki kokosowe, gałązki rozmarynu, nasionka granatu.

Przygotowanie tortu rafaello z ananasami

Jesteś na diecie i szukasz bardziej dietetycznego przepisu? Koniecznie wypróbuj ten przepis na pudding: https://sztukaodchudzania.pl/pudding-chia-z-mleczkiem-kokosowym-pyszny-i-zdrowy-deser-na-odchudzanie/ – dzięki niemu zaspokoisz swoje kubki smakowe nawet wtedy, gdy jesteś na rygorystycznej diecie.

Przygotowanie – białka oddzielmy od żółtek. Do żółtek dodajmy proszek do pieczenia i ocet, roztrzepmy mątewką do połączenia się składników. Białka ubijmy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodajmy żółtka, połączmy. Do ubitych jajek porcjami przesiejmy i wymieszajmy dwa rodzaje mąki. Przelejmy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczmy około 49-52 minut czasu w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Biszkopt całkowicie wystudźmy, rozetnijmy na 3 blaty.

Przygotujmy krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubijmy z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Pod koniec ubijania dodajmy śmietan fixy i serek mascarpone. Miksujmy do połączenia składników. Dodajmy wiórki kokosowe, wymieszajmy. Syrop z ananasa wymieszajmy z ekstraktem wanilii. Kolejno nasączajmy tym biszkopty. Biszkopty przełóżmy 3/4 kremu – środkowe warstwy posypując drobno pokrojonym ananasem. Resztą kremu posmarujmy cały tort. Obsypmy wiórkami. Udekorujmy gałązkami rozmarynu i nasionkami granatu.