Lekko pikantna rukola doskonale komponuje się ze słodyczą truskawek. Burrata to włoski ser z mleka krowiego z zewnętrzną stroną mozzarelli i kremowym środkiem ze śmietanki i kawałków mozzarelli. Ten nietypowy ser staje się coraz bardziej popularny w Polsce i można go dostać w popularnych sieciach spożywczych. W razie potrzeby możesz go zastąpić serem feta lub kozim serem.
Do tego przepisu możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Umyj je bezpośrednio przed użyciem. Świeże truskawki możesz przechowywać w lodówce jedynie przez kilka dni, więc zużyj je szybko lub zamroź.
Mrożenie truskawek jest bardzo łatwe. Po prostu pokrój je w plastry, ułóż ściętą stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zamroź. Po zamrożeniu przenieś do woreczków strunowych do zamrażania.
Możesz też kupić mrożone truskawki bez szypułek w opakowaniach o wadze 450g. Jeśli nie masz własnych zapasów, mrożonki idealnie nadają się do spożycia przez cały rok.
Składniki na sałatkę z truskawkami, burratą i rukolą
Sałatka:
- 100g liści rukoli;
- 100g sera burrata;
- 350g truskawek bez szypułek, pokrojonych w plastry.
Dressing truskawkowo-balsamiczny:
- 100g truskawek bez szypułek, przekrojonych na pół
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
Jak przygotować sałatkę z truskawkami i rukolą?
Podziel rukolę równo na cztery talerze. Posyp każdą ćwiartką burraty i truskawek. Przygotuj dressing – umieść truskawki, ocet, miód (lub syrop z agawy), oliwę i sól w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
Przed podaniem skrop sałatki. Pozostały dressing możesz przechowywać przez kilka dni w szklanym słoiku w lodówce. Wstrząśnij porządnie przed użyciem.
Ta niekonwencjonalna sałatka z truskawkami, burratą i rukolą zachwyca połączeniem smaków. Świetnie nadaje się na lunch do pracy lub na uczelnię. Sprawdzi się też jako drugie śniadanie lub lekka kolacja. Przyrządź ją już dziś, by przekonać się, że świetnie smakuje i wygląda!